- نویسنده : sam
- بازدید : 421 مشاهده
استارلينک در اوکراين فعال شد
در طي حمله روسيه به اوکراين، اينترنت اين کشور نيز دچار اختلال شده و کاربران در اين کشور نميتوانند به راحتي به فضاي آنلاين دسترسي پيدا کنند.
همين امر سبب شد وزير تحول ديجيتال اوکراين نيز از ايلان ماسک بخواهد که اينترنت ماهوارهاي استار لينک را در اين کشور فعال کند. همچنين ايلان ماسک به چنين درخواستي جواب مثبت داده و اينترنت استارلينک در اين کشور فعال شده است.
وزير تحول ديجيتال اوکراين نيز در طي چند ساعت اخير در صفحه توييتري خود چنين درخواستي را از ماسک کرده بود:
در حالي که تلاش ميکني در مريخ کلوني بسازي، روسيه در تلاش براي اشغال اوکراين است. در حالي که موشکهاي شما با موفقيت از فضا فرود ميآيند، راکتهاي روسي به غيرنظاميان حمله ميکنند. از شما ميخواهيم ايستگاههاي استار لينک را براي اوکراين فراهم کنيد
فعالسازي اينترنت ماهوارهاي استارلينک در اوکراين
ايلان ماسک در پاسخ به توييت ميخائيلو فدوروف، وزير تحول ديجيتال اوکراين از فعالسازي استارلينک در اين کشور خبر داده و گفته است ترمينالهاي بيشتري را به اوکراين نيز ارسال ميکند.
سرويس استارلينک اکنون در اوکراين فعال است. ترمينالهاي بيشتري در راه اين کشور قرار دارند.
همانطور که ميدانيد، براي دسترسي به اينترنت ماهوارهاي استارلينک به تجهيزات ويژهاي يا گيرنده نياز است. به همين دليل ايلان ماسک علاوه بر اعلام فعالسازي سرويس اينترنت ماهوارهاي اسپيس ايکس در اوکراين، از ارسال اين تجهيزات به اين کشور خبر داده است.
اينترنت در بخشهاي مختلفي از اوکراين تقريبا از دسترس خارج شده است و استارلينک نيز ميتواند افراد ساکن در اين مناطق را مجدد به دنياي آنلاين متصل کند.
درواقع اين فناوري ميتواند اينترنت را در مناطق دور افتاده در اختيار کاربران قرار دهد؛ هرچند که هزينه بالاتري نسبت به اينترنت عادي دارد.
اکنون بايد منتظر ماند و ديد اين فناوري چه برنامههايي براي اوکراين دارد و ايلان ماسک از چه مسيري و تا چه زماني ميخواهد ترمينالهاي اينترنت ماهوارهاي شرکت اسپيس ايکس را در اختيار کشور جنگ زده اوکراين قرار دهد.
تاريخچه استارلينک
اسپيس ايکس براي نخستينبار در سال 2018 دو ماهوارهي مخابراتي با نامهاي تَن تَن A و تن تن B را براي آزمايش اينترنت ماهوارهاي به مدار پاييني زمين نيز فرستاد. پس از انجام آزمايشهاي مختلف، اسپيس ايکس خط توليد ماهوارههاي خود را در ردموند واشينگتن راه اندازي کرد تا اولين محمولهي 60 تايي از ماهوارههاي استارلينک را در اواسط سال 2019 با نام v0.9 و يا نسخهي نه دهم را به فضا پرتاب کند. درواقع اين دستهي 60 تايي آزمايشي بود و اکنون از رده خارج شده است و به مرور زمان وارد جو زمين ميشود.
در کل تمام ويژگيها و مشخصات ماهوارههاي استارلينک در وهلهي اول براي پايين آوردن قيمت نهايي ماهواره طراحي شدهاند، نه انقلابي و اولين بودن. در حال حاضرنيز ماهوارههايي با فناوريهاي مشابه يا پيشرفتهتر نسبت به استارلينک در مدار وجود دارند؛ اما هيچ يک از آنها ازلحاظ قيمتي قابل مقايسه با استارلينک نيستند. به عنوان مثال قيمت ماهوارههاي ايريديوم 5 ميليون دلار بهازاي هر ماهواره است؛ اين درحالي است که قيمت تمامشدهي ماهوارههاي استارلينک 20 برابر ارزانتر و تنها برابر با 250 هزار دلار به ازاي هر ماهواره تخمين زده خواهد شد.
براي نخستينبار در تاريخ، شرکتي فضايي در حال توليد ماهواره به صورت انبوه در خط توليد کارخانه است. اين کار موجب ميشود هزينهي نهايي ماهواره که تا پيش از اين به صورت تکي و در شرايط لابراتواري ساخته ميشد؛ بسيار کاهش پيدا کند. در حال حاضر اسپيس ايکس ماهيانه 120 ماهواره توليد ميکند.
مکانيزم جدا شدن ماهوارههاي استارلينک از مرحلهي دوم موشک در مدار نيز منحصربهفرد است. تا قبل از ماهوارهها با استفاده از مکانيزمهاي فنري يا انفجاري پايروتکنيک از مرحلهي دوم موشک جدا ميشدند که پيچيدگيهاي خاص خود را دارد. اسپيس ايکس اما براي پياده کردن ماهوارهها در مدار ابتدا مرحلهي دوم موشک را به دور خود ميچرخاند و سپس با رهاسازي ميلهاي که ماهوارهها را در کنار هم نگه داشته است، هر 60 ماهواره را به صورت يکجا در مدار رها ميکند. ماهوارهها سپس به دليل نيروي مرکزگراي ناشي از چرخش مرحلهي دوم، به آرامي از يکديگر جدا ميشوند.
برخلاف ساير ماهوارهها، ماهوارههاي استارلينک تنها در يک سمت خود پنل خورشيدي دارند؛ اما همين پنل به قدري بزرگ است که مجموع مساحت آنها در هر پرتاب 60 تايي، از مجموع مساحت پنلهاي خورشيدي ايستگاه بينالمللي فضايي بيشتر است. استفاده از تنها يک پنل يکپارچه در يک سوي ماهواره يکي ديگر از تصميماتي است که به آسانسازي فرايند ساخت، سهولت باز شدن ماهواره در مدار و درنهايت پايين آمدن قيمت تمام شده نيز کمک ميکند.
استارلينک براي ارسال و دريافت داده هم در ماهواره و هم در ديش سمت کاربر، از آنتنهاي خاصي به نام آنتن آرايه فازي Phased Array Antenna استفاده ميکند. ويژگي جالب اين آنتنها اين است که بدون نياز به چرخيدن فيزيکي، تنها با استفاده از قابليت برهمنهي امواج، ميتوانند سيگنال ارسالي خود در باند فرکانسي Ku و Ka را در جهتهاي مختلف ارسال کنند.
اگر به دنياي ارز ديجيتال، متاورس و NFT علاقهمند هستيد پيشنهاد ميکنيم به وبسايت ايران متا مراجعه کنيد. در ايران متا ما اخبار روز متاورس و ارزهاي ديجيتال را مورد بررسي قرار ميدهيم و از هيچ خبر جديدي در اين حوزه بياطلاع نخواهيد ماند.